Faalangst hoort bij ieder mens. Hoewel een beetje faalangst nuttig kan zijn, is het soms ook een plaag. Het kan zijn dat de jongere zoveel last van faalangst heeft, dat de leerprestaties er onder lijden.
Letterlijk is faalangst de angst om te falen. Je bent bang dat ondanks een goede voorbereiding er een mislukking volgt. Eigenlijk is er ook al angst vooraf.

'Het zal wel niet gaan lukken, ik krijg vast een black-out', zijn gedachten die lang tevoren al meespelen.

Faalangst heb je alleen als het gaat om een bepaalde 'taak', iets wat van je wordt verwacht. Vaak ook een 'taak' waar een beoordeling op volgt. Bijvoorbeeld: rijexamen, een nationale zwemfinale, een proefwerk op school, spreekbeurt, maar ook het stellen van een vraag in de les aan de leraar. Door de angst presteer je vaak minder dan mogelijk, onder je niveau. Of zijn de dagen/uren voorafgaand aan de 'taak' vreselijk.

Mylthonia selecteert in samenwerking met de school leerlingen voor de training. De training wordt op school gegeven in groepen van 6 tot 10 leerlingen. Voorafgaand aan deze training is er een informatie bijeenkomst voor zowel de ouders als de jongere. De training zal bestaan uit acht bijeenkomsten en twee ouderavonden.